Bönhus blev privat bostad

SONY DSCNär Blidö Missionsförsamlings verksamhet upphörde och uppgick i Norrtälje missionsförsamling såldes missionshuset i Oxhalsö. Församlingens verksamhet i Blidö socken har pågått sedan 1880-talet. En liten skara hade under några år samlats i hemmen till bönemöten, men då hade tanken på att bilda en fastare sammanslutning mognat. Beslutet att bilda församlingen skedde vid ett möte i Yxlö. Församlingen fick namnet Eklesia. Tyvärr finns det inget protokoll eller någon skriftlig uppgift från detta möte, men av en senare matrikel framgår det att första året fanns det 21 medlemmar.

De första medlemmarna var unga

Vid ett av mina första besök i bönhuset i Oxhalsö såg jag fotografier av ett par ”gamla skärgårdsgubbar”. Det var de som startade församlingen, sa man. Bilderna föreställde K A Hellberg och Karl Olsson. Genom studier av medlemsmatriklar och husförhörslängder har jag fått fram namnen på de 21 första medlemmarna. Det visade sig då att det inte var några ”gubbar”. Den äldsta var 46 och den yngsta 21 år! (Genomsnittsåldern var 33 år).

Från   Oxhalsö Johan Petter och Johanna Eriksson
Karl och Anna Kristina Olsson
Augusta Matilda Jansson
Från Fällgate Anna Lovisa Sjöblom
Från Almvik Frans och Augusta Kristina Sjöblom
Från Långviken Johan August Hedman
Från Strömsviken Petter Johan och Augusta Lovisa Karlsson
Från Glyxnäs Karl August och Kristina Charlotta Hellberg
Från Furusund Axel Fredrik och Emma Löfgren
Från Köpmanholm Johan Vesterman
Från Yxlö Johanna Karlsson
Från Norröra Emma Kristina Pettersson och Margareta Kristina Sjöblom
Från Söderöra Anders Söderman
Från Svartlöga Albert Söderman

Upp- och nedgång

Medlemsantalet ökade hastigt och var 10 år efter starten nästan 300. 1893 ändrades namnet till Blidö Friförsamling och 1947 ännu en gång, då församlingen fick namnet: Blidö Missionsförsamling.

Bönhus byggdes

Med 14 kronor i kassan beslöt man 1879 att bygga ett missionshus, eller bönhus som man sa, i Oxhalsö. Men det bodde medlemmar på alla öar i socknen, så det byggdes senare bönhus även i Bruket på Blidö, i Köpmanholm och Vagnsunda på Yxlan, och även på Norröra, Söderöra och Svartlöga.

Många medlemmar för 100 år sedan

Enligt jubileumsberättelsen från 60-årshögtiden 1938 hade mer än 800 personer under åren varit anslutna till församlingen. 1957 hade medlemssiffran sjunkit till 95. Folkminskningen inom Blidö socken fram till senare delen av 1900-talet, av i huvudsak utflyttning av ungdomen och den allmänna strukturomvandlingen i samhället får ses som orsak till att medlemssiffran ytterligare minskat, och vid samgåendet med Norrtälje missionsförsamling fanns endast kvar ett fåtal medlemmar.

Någon gång i mitten av 1930-talet beslutades det att man skulle göra en tillbyggnad till bönhuset. Man skulle då få ett kök nere och en inredd övervåning som skulle bli en bostad för en vaktmästare. För att få plats för en sådan utbyggnad skänkte Hilma och Elis Sjöblom i Fällgate en del av den angränsande skogen, den så kallade Dalkarlskogen*) till församlingen. Många hjälpte till med bygget som man ser på bilden. Om någon känner igen en släkting eller granne tar jag gärna emot ett meddelande.

Bönhuset

Stor verksamhet inom och utom socknen

Församlingen har haft en stor utåtriktad verksamhet. Barnverksamheten har varit omfattande. Exempelvis fanns det 1928 inom församlingen 7 söndagsskolor med sammanlagt 260 barn. Under åren 1916-1947 bedrev församlingen barnkoloniverksamhet i Margretehill, Stämmarsund. Många stockholmsbarn har under åren upplevt härliga sommardagar i skärgården. Även yttre mission har haft ett stort stöd av församlingen. En av församlingens egna, Lydia Malmquist (dotter till ovan nämnda Frans och Augusta Sjöblom) sändes till Kongo, där hon tillsammans med maken Svante Malmquist verkade som missionärer. Ungdomsföreningen svarade under en följd av år för en hjälplärares underhåll i Kongo.

Missionshus blev sommarbostad

Bönhuset, som ligger i Oxhalsö ovanför båtsmanstorpet, har nu övergått i privat ägo och blivit sommarbostad.

*) Dalkarlskogen är omtalat i ett tidigare inlägg, läs här

Lyssna även på ett tv-program från 1992 när Nils Sundberg berättar om gamla tider via länken http://www.oppetarkiv.se/video/1422624/tidevarv-komma-tidevarv-forsvinna

4 tankar om “Bönhus blev privat bostad

  1. Hej!
    Det var intressant, jag har undrat vad det blev av missionshuset efter försäljningen. Var där och tittade ett par gånger då jag besökte Blidö och det ligger ju på en underbart fin plats. Synd att det blev privatbostad, kunde använts som samlingslokal av något slag. Vet du om de ändrat om mycket i huset eller om det bevarats något av det gamla?
    Börje.

  2. Där gick jag i söndagsskolan. Jag är uppvuxen i huset nedanför (det som nu Yngve Berger äger). Jag minns också Ernst och Beda som bodde i det lilla soldattorpet nedanför.
    Inger Seidegård (född Österman)

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s