Hur uppstår ortsnamn?

Frågar man Wikipedia får man till svar:

Oftast förknippar man ett ortnamn med olika typer av boplatser eller samhällen. Ortnamn är också namn på andra typer av platser. Som exempel kan nämnas sjöar, berg och vattendrag. Ortnamnen är ofta beskrivande och kan innehålla till exempel naturbeskrivningar, beskrivningar av faunan eller beskrivning av personer som ägt eller brukat platsen. Många ortnamn är mycket gamla. Dessa gamla ortnamn ger ofta en uppfattning om ortens ålder och karaktär. Man kan även vinna kunskap om äldre bebyggelse, om språkutveckling och om folklivet i gången tid.”

Det mest originella ortnamn jag har stött på är Flerohopp som är en bruksort i Madesjö församling, Småland, uppbyggd kring järnbruket som grundades på platsen 1725. Namnet Flerohopp kommer av förstavelserna i namnen på järnbrukets tre grundare: G.W. Fleetwood, G.F. Rothlieb och Caspar David Hoppenstedt.

Några av namnen i vår del av världen är mycket gamla. På 1200-talet kände man till Sicmar (Sikmarö), Yxle (Yxlö), Hoxhals (Oxhalsö) m flera efter Kung Valdemars seglingsbeskrivning. Fällgate som många tror är engelskt kan vara namnet på ett gatt där sjöfåglar fäller dvs landar på vattnet.

Det finns en vacker saga om en hisklig jätte som skulle flytta en oxe till bättre betesmarker. På det viset uppstod namnen på våra närliggande öar, trodde man.

För större text och bild, vänsterklicka på bilden, och klicka igen på den nya bilden så blir den ännu större

 

 

Sägnen%20om%20Blidö

 

Annonser

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s