Bomärke, i stället för namnteckning

Olof Ersson i Alsvik

Olof Ersson i Alsvik

Före folkskolans införande 1842 kunde många varken läsa eller skriva. När namnteckningen skulle sättas i protokoll eller på avtal användes bomärket. Ett bomärke är ett tecken som består av en eller flera linjer och användes tidigare för att märka hus och bohag, inbränt eller skuret i husdjur.

I Birger Ahlréns arkiv finns en pärm med bomärken som han samlat medan han sökte i arkiven. Av hans korrespondens med Ove Andersson (1927-2008) som var bosatt i Norrtälje, framgår det att Birger har kompletterat Ove Anderssons Bomärken i Roslagen, 1988, som finns i Stadsarkivet  i Norrtälje. I pärmen fanns också en version av Ove Anderssons lista med Birgers kommentarer och tillägg.

Så här skriver Ove Andersson: ”Under min släkt- och hembygdsforskning har jag blivit intresserad av bomärken, dessa mer eller mindre fantasifulla krumelurer, som de icke skrivkunniga Roslagsborna använde som ”namnteckning” under diverse skrivelser.” Läs fortsättningen av inledningen med tillägget av de bomärken som Birger samlat och lämnat till sin vän och forskarkollega. InledningenSök bomärkena i de olika socknarna: Blidö, Frötuna, Länna och Rådmansö,   

I pärmen finns också en lista om 88 bomärken som förekommer i Blidö Kyrkoräkenskaper 1730 – 1830. Listan har framtagits av Åke Granhall, (1920 – 1989) som var sommarboende i Källviken på Blidö. Se listan över Bomärken.

En tanke på “Bomärke, i stället för namnteckning

  1. Hej Palle Lars Lindqvist här ifrån Limhamn Härligt med din blogg och intressant läsning om kampen mellan bönder och överheten. Jag som hållit på en del med viking Känner igen det där med bomärken men med Runor.
    Runorna användes långt efter kristendomen och latinets införande som många inte kunde läsa Runor på dopfunt och sk Runstavar där kristna högtider skrevs in med runtecken
    Ha det gött i sommarsolen
    // LASSE

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s