”Dynastin” Södergren-Eriksson i Kolsvik på Yxlan

Vid en sista genomgång av Birger Ahlréns arkiv innan Yxlö byalag för det till Norrtälje stadsarkiv kunde jag åter konstatera att han ägnat mycket tid åt Kolsvik och Kolsviksbornas historia.

Nya saker kom fram speciellt om släkten Södergren,  som Algot Södergren kallade Dynastin Södergren -Eriksson. I en diskett till gamla datorn fann jag en släkttavla och en släktbeskrivning. Båda är av ett tidigt datum och i släkttavlan har jag tillåtit mig att komplettera med några sena data som Birger inte hade tillgång till. Både tavlan och beskrivningen är länkade.

Ett högtidstal fannhttps://blido.files.wordpress.com/2016/08/sc3b6dergrens-slc3a4kt-rev.pdfhttps://blido.files.wordpress.com/2016/08/sc3b6dergren-stamt.pdfs i handskrift. Det höll han den 5 juni 1989 för Maj-Britt Björklund på hennes 65 årsdag. Han börjar med Olof Olsson, hennes morfars farfar och reder ut släktleden till nutiden. Han avslutar med att uppmana Maj-Britt att berätta minnen om ”Dynasti Södergren-Eriksson som så hedersamt kommit att befolka Kolsviks och Yxlö byar.” Men läs gärna talet som här finns utskrivet.

Maj-Britts far och Algot Södergren var kusiner, men av någon anledning tog hennes far inte släktnamnet Södergren. Maj-Britt född Eriksson gjorde som Birger önskade och skrev om sina minnen från Kolsvik 1927 och framåt. En livfull och rolig berättelse om livet i Kolsvik på den tiden. Läs gärna det här.

 

 

Annonser

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s