Ett gåtfullt drama i Köpmanholm 1938

Det är alltid roligt att få kommentarer till det man har skrivit. Också att få frågor, som inte alltid är så lätta att svara på.

För några dagar sedan fick jag frågan om jag hade hört om någon som hade cyklat rakt ut i Blidösundet. Det hade jag inte, men så här gick det till:

”Under slutet av juni och hela juli månad 1938 semestrade mina föräldrar, min lillasyster Anita och jag i Sverige. Vi var utlands-svenskar i Frankrike och bodde i Neuilly-sur-Seine, som är en förort till Paris. Jag var fyra ½ år gammal och Anita ett år. Den 25 juni anlände vi till min farmor och farfar i Saltsjöbaden. Den 5 juli reste vi vidare med ångbåt till Köpmanholm på ön Yxlan, som ligger mitt emot Furusund i Stockholms norra skärgård. Där hyrde vi övervåningen i en villa. Jag tyckte att det var märkligt med fönsterrutor mellan två rum inomhus. Jag sov nämligen på verandan, som var avskiljd med fönster- och dörrförsedd vägg från villans inre del. Man byggde så för att slippa värma upp verandan vintertid.

1938-arne-i-kopmanholm

På fotot ser man mig hållande en fin segelbåt som jag just hade fått och som jag hade kvar i många år.

En dag promenerade pappa och jag ner till ångbåtsbryggan. Från landsvägen gick en backe rakt ner till bryggan. Medan jag stod nära bryggan fick jag se en pojke, kanske 12-15 år gammal, komma cyklande i full fart nerför backen, ut på bryggan och rakt ner i vattnet, där han försvann med sin cykel. Det kan ha varit en budcykel med pakethållare framför styrstången, men det är jag nu efteråt inte helt säker på. Det fanns ingen annan människa i närheten, och pappa stod och tittade åt ett annat håll. Jag gick genast fram till pappa och talade om vad jag hade sett. Pappa svarade: »Det var väl en vattencykel». Jag blev med andra ord inte trodd. Sedan talade vi aldrig mer om det. Den 30 juli var vi tillbaka i Stockholm för att förbereda återfärden till Frankrike.”

Stockholm den 26 december 2016

Arne B Hultman

 

Har någon av mina läsare hört talas om detta? I så fall hör av er.

Annonser

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s