Silversmedens hus

 

Till minne om Yngve Berger

Yngve gick bort den 10 juli 2018. En innehållsrik karriär som silversmed och lärare på Nyckelviksskolan. Han var också en framstående författare och designer. Vi grannar som under ett antal år, sedan 1981 då han köpte huset och senare bosatte sig på Blidö, har lärt känna Yngve kunde snabbt konstatera att han var en stor berättare. På Blidö hittade Yngve det lugn som han så väl uppsakattade för att kunna utöva sina färdigheter i konstens anda.

 

Arvet till hembygdsföreningen

Yngve ville att hans hus, fullt med konst, skulle ärvas av Blidö Sockens Hembygdsförening. Föreningen har tackat ja till arvet och säger att äntligen har vi fått en egen hembygdsgård. Ett villkor är att huset blir tillgängligt för allmänheten så att Yngves konst kan beses i rätt miljö.

 

Ett unikt kreativt hus efter silversmeden Yngve Berger

Yngves egen vilja var att Blidö Sockens Hembygdsförening ska behålla huset så att alla har möjlighet att komma och se hans konstnärliga verk.

Där skall man kunna se hans unika silvermasker och fåglar eller bara njuta av alla ”barkbåtar” som sitter på väggarna. Fantasiens farkoster- kallade Yngve sina egna alster. Här får man också möjlighet att läsa hans böcker, specielt ungdomsböcker som pojken och flickan i glashus m fl. Böckerna finns inte längre att köpa i handeln.

Silversmedens hus skall bevaras som det använts under hans produktion av masker och fåglar vilka han tillverkade här på Blidö.

Göte Lagerkvist

Ordförande i Blidö Sockens Hembygdsförening

 

se även Båtsman Ringbommens hus? nej silversmedens lillstuga.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s